Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Fazla mesai ücretiyle ilgili çalışma süreleri, hesaplama ayrıntıları, çalışma şartları, limitler ve kullanım şekillerine ilişkin bazı bilgilere değinmeye çalışacağız.
Haftalık yasal çalışma süresi olan 45 saat haftanın günlerine eşit olarak dağıtılır, günde 9 saat haftada 5 gün şeklinde olabilir, günde 7,5 saat haftada 6 gün şeklinde veya 5 gün 8 saat ve 6. Gün 5 saat şeklinde olabilir ve genellikle 5 saat çalışılan gün cumartesidir.
Bu bilgiler ışığında haftalık 45 saatin üzerindeki çalışmalar fazla mesaiye girmektedir. Fazla mesai saatleri hesaplanırken çalışma süresi yarım saatten azsa yarım saat, yarım saatten fazla bir saatten kısa ise bir saat olarak değerlendirilmektedir.
Fazla mesai sürelerinde de üst limitler vardır.
Günlük çalışma üst limiti 11 saattir. Fazla mesai süresi ise günlük 3 saat olup yıllık fazla mesai süresinin üst sınırı ise 90 iş günüdür. Bu da yıllık maksimum 270 saatlik fazla mesaiye tekabül etmektedir.
Ücret hesabı nasıl yapılır?
Haftalık 45 saati aşan çalışmalar için çalışana normal saatlik çalışma ücretinin yüzde 50 fazlası mesai ücreti ödenmesi gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse saatlik ücreti 50 TL olan bir çalışana fazla çalıştığı her saat için 75 TL fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.
Fazla mesai izin olarak kullanılabilir mi?
Çalışan, ücret yerine izin talep edebilir. Bu durumda çalışana her bir fazla çalışma saati için bir buçuk saat izin verilir. Çalışan bu iznini 6 aylık süre içerisinde kullanmalıdır. İzin tarihini tatil günleri olmayacak şekilde işveren belirleyebilir.