Hesaplama Aracı
*
*
*
Hesaplama Sonucu

Hesaplanıyor...

Hata oluştu. Lütfen tekrar deneyiniz.
Kira Artış Oranı nasıl hesaplanır?

Hangi yıl ve ayda kira artışı yapmanız gerektiğini ve mevcut kira tutarınızı girerek kiranıza ne kadar artış (zam) yapılması gerektiğini hesaplayabilirsiniz. 

Kira Artış Oranı Hesaplama

Herkes kendi evine sahip olmak istese de ekonomik şartlar başta olmak üzere pek çok farklı sebepten ötürü bilindiği üzere Türkiye’nin dört bir yanında insanlar kirada yaşıyorlar. Kira sözleşmeleri yapılırken bilindiği üzere genel olarak bir yıllık süre dolduğunda kiralarda artış yapılır. Kira artış oranı hesaplama işlemleri sayesinde hem ev sahipleri hem de kiracılar ne kadarlık bir oran üzerinden hesaplama işlemlerinin yapılacağını öğrenmiş olurlar.

Kira Artış Oranı Neye Göre Belirlenir?

Birçok kişi kira artış oranı hesaplama işlemini nasıl yapması gerektiğini tam olarak bilemediğinden hesaplama işlemini ev sahiplerine bırakırlar. Halbuki bu işlem için kira kontratının incelenmesi yeterli olacaktır. Yeni bir kontrat yapılmadığı takdirde kontratta yer alan anlaşma üzerinden fiyat artışı yapılacaktır. Örneğin kira kontratı ile alakalı bir yeni anlaşma yapılmadıysa ve önceki kontratta artış ÜFE oranında belirlenir ibaresi bulunuyorsa her sene zam oranı buna göre yapılacaktır. Birçok kişinin bu aşamada kafası ciddi anlamda karışıyor. Böylesi durumların önüne geçilmesi adına kira artış oranları ile alakalı Devlet İstatistik Enstitüsü yerine TÜİK verilerine bakılması yeterli olacaktır. Düşünülenin aksine kontratta artışın nasıl olacağı bilinmiyorsa yine artış hesaplaması ÜFE üzerinden gerçekleştirilecektir.

Kira Artış Oranı Farklılığı?

Birçok insan ev ve iş yerleri için kira artış oranı hesaplama işlemlerinin aynı olduğunu düşünmektedir. Ancak iş yerleri için kira artış oranı 2020 yılına kadar mülk sahibi insiyatifindedir.

Kira Artış Oranı Nasıl Hesaplanır?

Bunun için eve hangi yılın hangi ayında sözleşme yapıldığı ve mevcut kira bedelinin ilgili yerlere yazılması yeterli olacaktır.