Hesaplama Aracı
*
*
Hesaplama Sonucu

Hesaplanıyor...

Hata oluştu. Lütfen tekrar deneyiniz.
KDV nasıl hesaplanır?

Katma Değer Vergisi (KDV) genel olarak harcamalar üzerinden alınan bir vergi türüdür. Genelde muhasebe kayıtlarında insanların karşılarına çıkıyor gibi görülse de aslında günlük hayatta yapılan harcamalarda da ödenecek olan tutarların içerisinde KDV de yer almaktadır.

KDV Hesaplama Formülü Nedir?
Pek çok kişi zorlansa da aslında KDV hesaplama işlemleri oldukça kolaydır. Otomatik olarak bu işlem yapılabileceği gibi aşağıdaki formül ile de basit bir şekilde KDV hesaplama işlemleri yapılabilecektir.

KDV dahil tutardan KDV hariç tutar hesaplama: (KDV dahil tutar) / {1+ (KDV oranı/100)]
KDV hariç tutardan KDV dahil tutar hesaplama: (KDV hariç tutar) x {1+(KDV oranı/100)]

Hesaplanan KDV Nedir?
İşletmeler yapmış oldukları hizmet ve mal teslimlerinde satış yaptıkları tüketiciden KDV almaktadır. Alınan bu KDV tutarlarının toplam bedeline hesaplanan KDV adı verilir.

İndirilecek KDV Nedir?
İşletmeler bir malı ya da hizmeti teslim aldıkları zaman satın aldıkları satıcıya KDV ödemesi yaparlar. Yapılan bu ödeme sonrasında verilmiş olan KDV toplamına indirilecek KDV adı verilir.

KDV Beyannamesi Ne Zaman Verilmektedir?
Aylık olarak KDV beyannamesi verenlerin herhangi bir ayın beyannamesini vermeleri için o aynı takip edecek olan ayın en geç 24. gününün akşamına kadar KDV hesaplamasını yaparak ilgili yere vermesi gerekmektedir.

KDV Ne Zaman Ödenir?
Ödenecek olan KDV için ödeme süresi beyannamenin verileceği ayın en geç 26. gününün akşamına kadardır. Ancak tüketiciler için herhangi bir süre bulunmamaktadır çünkü bu kişiler hizmet ya da mal satın aldıkları zaman ödenmesi gereken bu vergi tutarını gerçek yüklenici olarak malın fiyatı ile birlikte ödemelerini yapmaktadırlar.